آشنا بودن با اجزای تشکیل دهنده شیرآلات به شما کمک میکند تا در هنگام خرید، تصمیم مناسبی بگیرید و بهترین شیر را انتخاب نمایید. بنابراین در هنگام خرید به جای توجه به قیمت بالا باید به قطعات تشکیل دهنده شیرآلات توجه کنید.
برخی از افراد میزان کارایی شیرآلات را در قیمت آن میدانند، در صورتی که باید به دوام این محصول دقت نمایند. اینکه این قطعات تا چه اندازه میتوانند عملکرد مناسبی داشته باشند و اینکه برای استفاده طولانی مدت مناسب میباشند یا خیر از نکات مهمی است که باید در زمان خرید در نظر گرفته شود.

اجزای تشکیل دهنده شیرآلات
بطور کلی تمامی شیرآلات ساختمانی از جنس آلیاژ برنج و یا سرب خشک هستند و تنها تفاوت آنها در روکش ظاهری است.
امروزه بیشتر تولیدکنندگان در تلاشاند تا محصولات خود را از آلیاژ برنج تولید نمایند. زیرا سرب بعد از گذشت مدتی به خوردگی دچار میشود. این موضوع از نظر بهداشتی و همچنین استاندارد مورد تایید قرار نمیگیرد.
جنس شیرآلات ساختمانی
معمولا شیرآلات از دو بخش تشکیل میشوند؛ یکی پوسته داخلی و اصلی شیر و دیگری پوشش پوسته خارجی است. بطور معمول تولیدکننندگان سعی دارند تا پوسته داخلی را از آلیاژ برنج تولید نمایند و بدلیل در دید بودن پوسته خارجی شیرآلات، معمولا از جنس فلزاتی مانند استیل، برنز، نقره و موارد دیگری میباشند.
مهمترین اجزای تشکیل دهنده شیرآلات
قطعات تشکیل دهنده شیرآلات در حقیقت همان ساختمان شیرآلات را تشکیل میدهند. در ادامه مقاله به مواردی که به صورت مشترک در انواع شیرآلات وجود دارند میپردازیم:
بدنه شیرآلات
بدنه شیرآلات ساختمانی همان پوشش خارجی آنها بوده که از اجزای داخلی آن در برابر ضربه و مشکلات دیگر محافظت مینماید. درنتیجه این قطعه از قطعات تشکیل دهنده شیرآلات ساختمانی از اهمیت ویژهای برخوردار میباشند.
بونت
یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده شیرآلات، بونت است که نقش کلاهک روی بدنه شیر را ایفا مینماید. بونت معمولا بر روی بدنه شیر، پیچ و یا جوش میشود.
عملگر دستی یا اکچویتور
این قطعه در بیرون از بدنه شیر قرار داشته و شیر را کنترل میکند. اکچویتور ممکن است به صورت دستی، اتوماتیک و یا ریموتی باشد. لازم به ذکر است که بعضی از شیرآلات به صورت اتوماتیک از داخل خودشان را کنترل مینمایند و وجود عملگر در شیرآلات زیاد واجب نیست.
مجرا بند
مجرا بند یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده شیرآلات میباشد. این قطعه یک مانع است که در درون بدنه شیر قرار داشته و قابلیت تنظیم فشار آب یا محدود نمودن آن را دارد.
نشیمنگاه یا سیت
نشیمنگاه سطح درونی بدنه شیرآلات میباشد که به صورت ثابت است و یک نقطه اتصال برای مجرا بند محسوب میگردد. به عنوان مثال در شیرآلاتی که مجرا بندهای آنها به صورت خطی است در یک پین قرار میگیرند.
هنگامی که شیر به صورت بسته است، مجرابند در تماس با سیت قرار میگیرد. همچنین در مجرا بندهای چرخشی به شکل دائم در تماس با نشیمنگاه میباشند.
ساقه شیرآلات
ساقه قطعهای میباشد که حرکت را از عملگر دستی به طرف مجرا بند در کنترل دارد که این انتقال حرکت امکان دارد به صورت گشتاور، خطی، چرخشی و یا گاهی به صورت نیروی ترکیبی انجام شود.
توپی
توپی شیر یکی از مهمترین قطعات است که بطور معمول برای موارد سنگین به کار میرود. معمولا توپی شیرآلات از جنس برنج، فولاد ضد زنگ، استلایت و … میباشد.
فنر
در شیرهایی که از عملگر و یا ساقه استفاده نمیشود، از فنر جهت جابهجایی مجرا بند استفاده مینمایند. لازم به ذکر است که اغلب شیرهای اطمینان برای بسته نگه داشتن آب از فنر استفاده میکند.
گسکت
این قطعه یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده شیرآلات میباشد که برای جلوگیری از نشتی گاز یا سیالات درون شیرآلات صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند.
انتخاب شیرآلات مناسب
بر طبق تحقیقات انجام شده، بیشترین مصرف آب شهری به مصرف آب خانگی مربوط است. همچنین موثرترین اقدام برای کاهش مصرف و استفاده درست از آب، انتخاب صحیح و استفاده از شیرآلات مناسب میباشد.
نکته مهم دیگری که در هنگام خرید شیرآلات باید به آن توجه نمایید، قابلیت تنظیم آب شیرآلات است. شیرهای اهرمی که امروزه تولید میشوند، ضمن برخورداری از زیبایی ظاهری، تنظیم فشار آب را بسیار راحتتر از گذشته کردهاند. شیرهای اهرمی راحتتر از مدلهای قدیمی باز و بسته شده و همچنین کاهنده مصرف آب نیز میباشند. این شیرها در صورت خرابی به راحتی توسط کاربر تعمیر میشوند. بدین ترتیب خرید شیرآلات اهرمی از نظر تنظیم فشار آب توصیه میشود.